Fiskehandler – hvordan endte du dér?
Jeg kommer ud af en fiskehandler-familie og er 3. generation, der gør mit i faget: Min morfar var fiskehandler, mine forældre var det, og ja – nu mig.
Jeg har været omkring universitet for en tid, men fiskehandlen kaldte på mig, at jeg valgte at følge det, med det samme jeg havde fået min bachelor i hus.
Jeg tog dog viden fra min universitetstid med mig ind i min forretningsplan. Jeg har fra start valgt at fokusere på naturskånsomt fiskeri, hvor det handler om, at der bruges fangstredskaber og -metoder, der ikke er voldsomt skadelige overfor biosystemerne.
Netop det naturskånsomme fiskeri er et af det vigtigste pejlemærker for, hvad vi foretager os her. Det er ikke altid let, det skal indgås kompromisser, men vi gør alt hvad vi kan.
Hvad elsker du mest ved dit arbejde?
Jeg elsker at tale med mennesker! Og så er jeg vild med mad. Ergo: Kombinationen af kunder og mad.
Der er dertil noget særligt over at have med en så frisk og letfordærvelige råvare at gøre – det sætter sit præg på tempoet. Og det er jeg vild med. Jeg kan godt lide højt tempo.
Hvad er det første, du gør, når du ankommer om morgenen?
Det første, jeg gør, er at tage på Fisketorvet. Det gør jeg i mellem 04-05 om morgenen. Jeg ved, det i mange menneskers øjne er mere nat end morgen, men det er altså dér, min dag starter. Jeg smutter hjemover 17.30ish og har i dag en god ansat, der hjælper med at pakke butikken sammen. Det tager vel 2,5 time.
Hvad, ved dit arbejde, ville overraske andre mest?
Det kan lyde som en kliché, men det er arbejdsmængde.
Der er ekstremt meget arbejde i at være fiskehandler. Både før åbning, som efter åbning. Hente varer, forarbejde varer, klargøre butikken og det samme, når man lukker ned for dagen. Det er langt fra blot at tænde eller slukke for lyset.
Jeg må også indrømme, at det har været lidt af en rutsjebanetur at starte sit eget. Hold nu op, hvor har der været mange bump på vejen. Men jeg elsker min butik, mine fisk og mine kunder.
Hvad er dit yndlingsværktøj? Og hvorfor?
Min skælskraber! Er den ikke sej?
Det er et specialiseret værktøj, jeg bruger til at fjerne skæl på forskellige typer af fisk. Det gør, at det er nemmere for kunderne at stege og spise fisk med skindet på.
Man kan godt få nogle små smarte udgaver til hjemmebrug, men netop denne er en industrimodel, som har været igennem alle 3 generationer i familien. Nu er den blevet min. Den har holdt godt. Det er kram!
Jeg føler mig altid tryg med den i nærheden. Når jeg står her på Rantzausgade i en oplyst butik i de sene nattetimer og ser på mennesker, der beruset af natten er på vej hjemover i mørket – ja, så er det sgu fedt at have en skælskraber ved sin side. Har haft besøg af nogle noya typer et par gange. Hahahaha!
Hvor vigtig er din beklædning for dig i forhold til at være fiskehandler? Og hvorfor?
Det er vigtigt på alle mulige måder.
Jeg arbejder fra morgen til aften i et køligt og vådt miljø. Jeg bevæger mig rundt mellem Fisketorvet, kølebilen og en butik fuld af is, der skal holde fisken frisk. Det er koldt, tungt og vådt.
Derfor er holdbarhed, funktionalitet og flere lag mit fokus, når det kommer til beklædning.
Når jeg er glad for mit arbejdstøj, køber jeg det samme igen, når det er tid til nyt. Men jeg finder også gerne arbejdstøj i en genbrugsbutik.
Én ting, der er helt sikkert: Mit arbejdstøj kan jeg ikke bruge privat. Der er jo ikke fedt at gå rundt i tøj, der lugter for meget af fisk.
[GALLERY]